Till kaffet


bullar

Till kaffet, te eller mjölk kan man ha det mesta .. eller? Vissa saker är mer nyttiga än andra men ska det verkligen vara så nyttigt alla gånger?
Jag är själv ingen stort fan av att fika så när jag väl gör det så känner jag att jag kan äta vad jag vill med gott samvete.

Äggost

För mig är äggost något som min pappa gör på jul. Och pappa gör den bästa äggost som man kan äta, så är det bara. Det som är mest pinsamt nu är att jag inte har det recept som min pappa använder. Har han ett recept eftersom det smakar lite olika varje gång?

Äggosten är en av de få saker som min pappa gör på jul, förutom sillen, annars är det min mamma som står för julbordet med ”det vanliga” och lådorna från den finska julen. Mer om det senare, nu är det Bohuslän som gäller.

DSC_0665Recept 1

4l mjölk
8-10 ägg
2dl grädde
2dl filmjölk
3dl gräddfil
socker efter tycke och smak

Recept 2

3l mjölk
6-10 ägg
3dl gräddfil/fil
1-3 tsk socker

Tillagning

Slå mjölken i en lagom stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull. Vispa lätt ihop ägg, vispgrädde, filmjölk och gräddfil. Häll allt i kastrullen och värm sakta. Röd under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efter hand. DEN FÅR INTE KOKA!

Efter en stund så kommer blandningen att skära eller dela på sig. När det börjar bildas klumpar och när vasslen börjar klarna så är det dags att dra undan kastrullen från plattan. Låt stå i 10 minuter.

Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev. Strö lite socker mellan varven. Ställ svalt, helst över en natt.
Stjälp försiktigt över äggosten på ett fast och strö lite kanel över samt dekorera med russin.

Servera till nykokt kaffe (alt. pressat eller perkulerat), björnbärssylt, mer kanel och socker.

Tips

Låt massan mellanlanda i en stor sil så rinner en del av vasslen av direkt. Häng silen över en bunke så du kan ta vara på vasslen som rinner av. Det är gott att baka på vasslen eller ha som proteintillskott i valfri maträtt. God smaksättare i det mesta

Receptet ovan är hämtat från ett paket där jag fick en äggostform. Tyvärr står det ingen tillverkare på formen så jag kan inte ge cred år någon. Dock är den köpt på butiken Cordon Bleu som har en butik längst upp på Vasagatan i Stockholm. Formen är ett avtryck från en klassisk träform från Flatön.

Hallongrottor

Mördeg är munsex i bakform. Om man vill vara lite snuskig, och det vill man.
Hallongrottor är farligt enkelt att göra och snabbt går det med. Konstigt nog så ser man dem ändå så sällan på fikabord. Ändra på det genom att följa receptet nedan och överraska dina kollegor en onsdag när solen inte skiner. Du kommer bli älska, omskriven och din bil kommer dra mindre soppa.

HallonRecept

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Fyllning ca 1dl fast hallonsylt (köp ingen skit, minst Önos)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
  3. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka med tummen och klicka i lite sylt.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.
    Jag gillar att köra dem lite extra i ugnen så de blir lite ”knaprigare”

Receptet är taget från ica.se och deras receptsite. Bra site!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s